Ajankohtaista

Kalevan kisat – ennakko

Yleisen sarjan Suomen mestaruuskilpailut eli Kalevan kisat järjestetään Tampereella 26.-29.8. Kalevan kisoissa kilpailevat kaikki Tokion olympialaisissa Suomea edustaneet yleisurheilijat lukuun ottamatta Annimari Kortea sekä Nairobissa 19-vuotiaiden MM-kisoissa menestyneet nuoret.

 Nurmijärven Yleisurheilua edustaa tänä vuonna kuuden urheilijan joukkue. Painavimmat odotukset kantaa harteillaan pikajuoksija Oskari Lehtonen, joka on yksi mitalisuosikeista sekä 100 että 200 metrillä. Vuonna 2018 Kalevan kisoissa 200 metrin voittoa julhlinut Oskari on Petteri Jousteen valmennuksessa löytänyt uutta puhtia juoksuunsa ja tänä vuonna 100 metrin ennätys on parantunut yli sekunnin kymmenyksen. Myös 200 metriä on kulkenut vaikean viime vuoden jälkeen jälleen alle 21 sekunnin, joten näkymät ennen Kalevan kisoja ovat varsin hyvät. Mielenkiintoista on, että Oskari on vain kerran aikaisemmin (vuonna 2015) startannut molemmille pikamatkoille. Viikonloppuna saamme nähdä, tuleeko tästä vuodesta ensimmäinen, jolloin Oskari on molemmilla matkilla mitalisti. Toivotaan niin.

Naisten seiväshypyssä ennätyskunnossa oleva Maria Kytölä tavoittelee oman ennätyksensä 405 parantamista ja samalla viimevuotisen pistesijan uusimista. Kuudennen kerran Kalevan kisoissa kilpaileva Maria on ollut tasaisessa kunnossa koko kilpailukauden ajan ja ennätys on parantunut tänä vuonna jo neljä kertaa. Pienellä onnella ja hyvällä kisataktiikalla aina arvaamattomassa seiväskilpailussa saattaa olla jopa mitalisaumat.

Moukarihäkissä finaalipaikoista taistelee peräti neljä Rinnekaria. Neljän sisaruksen osallistuminen Kalevan kisoissa samaan lajiin taitaa olla yli 100-vuotisessakin kisahistoriassa ennennäkemätöntä. Naisten puolella sisaruksista Tiina on tilastojen mukaan pistesijatasolla ja viime vuoden kuudennen sijan uusimiseen tai jopa parantamiseen on hyvät mahdollisuudet.  Vanhempi sisko Heli taistelee jo 11:nnestä peräkkäisestä loppukilpailupaikasta. Heli on sijoittunut kahdeksan parhaan joukkoon 10 edellisessä Kalevan kisoissa ja kovalla rutiinilla finaalipaikka toteutunee tänäkin vuonna. Kolmas Rinnekari naisten kilpailussa on Kati, joka osallistuu nyt kolmannen kerran Kalevan kisojen moukarikarsintaan. Edellisissä karsinnoissa sijoitukset ovat olleet 19. ja 18. Olisiko nyt sijoitus 17.?

Neljäs Rinnekari löytyy miesten moukarikilpailusta. Kimi on Kalevan kisojen ensikertalainen ja huolimatta 22-vuotiaiden tuoreesta SM-pronssista erittäin kovan paikan edessä jo karsinnassa. Kimin ennätyslukemat kirjataan tällä hetkellä 58,27 ja viime vuosina finaaliin pääsyyn on vaadittu 62 m kaari. Kukaan ei tietysti kiellä heittämästä uutta ennätystä ja siihen kaikki NYU-laiset Kimiä varmasti kannustavat.

NYU:n urheilijat Kalevan kisoissa

pe 18.15 M moukari karsinta Kimi Rinnekari
la 12.30 N moukari karsinta Heli Rinnekari, Tiina Rinnekari, Kati Rinnekari
  13.40 M 100 m alkuerät Oskari Lehtonen
  16.30 N seiväs karsinta Maria Kytölä
  18.15 M moukari loppukilpailu (Kimi Rinnekari)
  20.50 M 100 m loppukilpailu (Oskari Lehtonen)
su 12.55 M 200 m alkuerät Oskari Lehtonen
  15.00 N moukari loppukilpailu (Heli Rinnekari, Tiina Rinnekari, Kati Rinnekari)
  16.35 N seiväs loppukilpailu (Maria Kytölä)
  17.00 M 200 m loppukilpailu (Oskari Lehtonen)

Kilpailuja voi seurata YLE:n 2-kanavalta tai YLE Areenasta

Linkkejä:
Kalevan kisojen viralliset sivut – aikataulut, live-tulospalvelu, karsintarajat ja muuta tietoa Kalevan kisoista
Yleisurheilu.fi – Suomen Urheiluliiton nettivuilta löydät ennakkojuttuja ja kattavat kisaraportit
Etusuora.com – mielenkiintoisia juttuja yleisurheilusta, Kalevan kisojen tilastotietoa yms.