Puheenjohtajan palstat 2014

Puheenjohtajan palsta 2014 - III

Yleisurheilukesä alkaa olla takanapäin tältä kaudelta, meneillään olevan viikonlopun SM-otteluita lukuun ottamatta. Seurana saavutimme lukuisia SM mitaleita, maaotteluedustuksia ja paljon omia ennätyksiä. Menestyneet urheilijamme toimivat hyvinä esimerkkeinä nuoremmille, Nurmijärveltä on mahdollista ponnistaa kohti kansallista kärkeä. Keskittymällä omissa käsissä oleviin asioihin, tekemällä laadukasta työtä määrätietoisesti, tuloksia syntyy. Nautitaan hetki menestyksestä. Ladataan muutama viikko akkuja ennen kuin aloitamme uuden valmistautumisen tuleviin koitoksiin.

Nuoren urheilijan mahdollisuus kokeilla kuinka korkealle rahkeet riittävät ja missä kulkevat omat rajat on ainutkertainen. Seuran tehtävä on pyrkiä auttamaan tällä tiellä, järjestämällä olosuhteita, mahdollisuuksia ja valmennusta. Aina ei seuran piiristä löydy riittäviä resursseja ja osaamista, varsinkin vanhempien huipulle tähtäävien osalle, mutta silloin seura voi olla tukemassa parhaan mahdollisen valmennuksen järjestämisessä. Yhteistyö seurojen välillä on tärkeää, jotta halukkaat ja motivoituneet saavat tarvitsemansa valmennustietouden. Hyvänä esimerkkinä tästä toimii seuramme heittovalmennus, jonka osaamisesta pääsee nauttimaan myös muiden paikkakuntien urheilijoita.

Palaan aiemmin puheenjohtajan palstalla kirjoittamaani asiaan vanhempien roolista nuoren urheilijan takana. SM mitaleita voittaneiden urheilijoiden takana on poikkeuksetta aktiivisia vanhempia/vanhempi. Menestys vaatii panosta vanhemmilta, jos ei muuten niin kuljettajan roolissa, talviharjoitusolosuhteita kun on pakko hakea pääkaupunkiseudulta.

Tämä teksti toimii kannustimena vanhemmille, osallistukaa omien kykyjenne ja mahdollisuuksienne mukaan seuran toimintaan. Rooleja on monia, ohjaajana tai toimitsijana ja tietysti tukena ja kannustajana lapsen ja nuoren urheilu-uralla. Seura tarjoaa halukkaille koulutusta ohjaajan ja valmennuksen osalta, mikäli kiinnostusta riittää.

Vanhemmat, teidän panoksenne on välttämätön, jotta seura voi tarjota nuorille mahdollisuuden yleisurheilla. Rohkeasti mukaan!

Nurmijärvellä 2014-09-07
Marko Heiskanen, pj

 

Puheenjohtajan palsta 2014 - II

Kohti kevättä

Sotshin talviolympialaiset ja yleisurheilun halli MM-kisat ovat takana ja urheiluihmiset voivat siirtyä täydellä intensiteetillä takaisin omien harjoitusten ja tehtävien pariin.

Seura on pyörittänyt ansiokkaasti useita urheilukouluja läpi talven. Olemme jalkautuneet uusille alueille kuten Lepsämään. Osittain tästä syystä urheilukoululaisten määrä on ollut lievässä nousussa. Varsinkin nuorimmille harrastajille tarjonnan läheisyys on merkittävä tekijä lasten harrastuksia valitseville vanhemmille. Tässä riittää toki vielä sarkaa ja parantamista tuleville vuosille.

Urheilukoulujen sisältöön tehtiin pieniä korjauksia viimekesän juniorikisoissa tehtyjen havaintojen perusteella. Urheilukoulujen ohjelmassa on pyritty painottamaan enemmän juoksua. Nopeus on tärkein komponentti moniin yleisurheilulajeihin. Juoksutekniikka taas on yksi tärkeimmistä komponenteista nopeuden takana.  Haastavaa toteuttaa koulujen urheilusaleissa, mutta mielenkiintoista odottaa kesää, jotta nähdään saadaanko lisätty juoksuharjoitteiden määrä näkymään nuorten urheilijoiden tuloksissa.

Positiivisia merkkejä on myös ilmassa uusien ohjaajien lukumäärässä. Helmikuussa järjestettyyn lasten yleisurheilunohjaajakurssille osallistui 10 seuran jäsentä, joka taitaa olla seuran ennätys ja lupaa hyvää tulevalle kesälle. Uusilla ohjaajilla voimme tarjota entistä laajempaa toimintaa nuorille yleisurheilusta kiinnostuneille.

Muutaman vuoden tauon jälkeen seuran ohjaajia on lähdössä myös syventämään osaamistaan valmennuskoulutukseen, joka on myös hyvä merkki jatkuvuutta ajatellen. Koulutettujen valmentajien määrä on yksi haasteellisimmista alueista useimmille urheiluseuroille.

Kevätkelien jatkuessa poikkeuksellisen lämpimänä yleisurheilijat saavat lentävän lähdön kauteen. Kannustankin hyödyntämään rohkeasti lumen alta paljastuneita pururatoja ja urheilukenttiä sisähallien sijaan. Raitis ilma ja kevätaurinko ovat loistava ympäristö aerobisen kunnon luomiseen tulevaa kesää ja kilpailukautta ajatellen. Aikaa ja energiaa säästyy sekä hiilijalanjälki pienenee, kun Myllypuron vaihtaa Parkkimäkeen.

2014-03-10
Marko Heiskanen, pj
 

Puheenjohtajan palsta 2014 - I : Hyvää jatkoa vuodelle 2014!

Aloitan nyt kolmannen kauden Nurmijärven Yleisurheilu ry:n puheenjohtajana. Uuden kauden alkaessa on hyvä palauttaa mieliin seuran asettamia tavoitteita toiminnalleen.

Seura pyrkii kasvattamaan lapsi- , nuoriso- ja aikuisharrastajamääriään.

  • Ohjaaja määrien kasvattaminen ja ohjaajien osaamispolun tukeminen ohjaajien omien tavoitteiden mukaisesti.
  • Valmennusosaamisen laadun varmistaminen.
  • Seuran talouden varmistaminen.
  • Seuran toiminnan organisoinnin varmistaminen
  • Harjoitusolosuhteiden varmistaminen
  • Seura toimii aktiivisena ja tunnetaan hyvämaineisena kilpailujen järjestäjänä

Seurassa aktiivisesti liikkuvien ja urheilevien määrän kasvattaminen vaatii, että toimintaa on tarjolla riittävästi. Kynnys osallistumiseen tulee olla matala. Toimintaa tulee olla erityisesti lapsiperheiden lähellä, eivätkä kustannukset saa muodostua esteeksi yleisurheiluharrastukselle.

Sitoutuneita ohjaajia ja koulutettuja valmentajia tarvitaan riittävä määrä turvallisen, laadukkaan ja inspiroivan toiminnan takaamiseksi. Vuosittain on saatava muutama ohjaaja ja valmentaja  kouluttautumaan askeleen eteenpäin, jotta kykenemme tarjoamaan edellytyksiä nuorilla kehittyä kykyjensä mukaisesti.

Toiminnan talouden turvaaminen vaatii, että tiedostetaan toiminnan pohjautuminen pääasiallisesti vapaaehtoistoimintaan. Ohjaajat ja valmentajat koostuvat kymmenistä toimintaan sitoutuneista seuratoimijoista. Kilpailujen järjestäminen puolestaan vaatii parhaimmillaan 150 henkilöä toimitsijoiksi. Muu kuin vapaaehtoistoiminta ei ole taloudellisten realiteettien mukaista, mikäli kustannukset halutaan pitää sillä tasolla, että ne eivät karsi osallistujia.

Seuran johtokunnan tärkeimmiksi tehtäviksi talouden turvaamisen ohella on toiminnan organisointi siten, että toiminta houkuttaa niin urheilijoita kuin vanhempia. Ilmapiiri, jossa ihmiset viihtyvät, ja jossa syntyy onnistumisen kokemuksia urheilijan, valmentajan ja vanhemman roolissa, on avain toiminnan jatkumiselle ja kehittymiselle.

Uudet ja vanhat, tervetuloa mukaan turvaamaan lapsillemme harrastus ja hyvät eväät elämään!

2013-01-05
Marko Heiskanen, pj